Produkty wzmacniające odporność

Produkty wzmacniające odporność

10 kwietnia 2022 Bez kategorii 0

Jednym z czynników dobrze funkcjonującego układu odpornościowego jest zdrowa i zbilansowana dieta. Odpowiednie odżywianie się wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego, przez co jest on w stanie lepiej radzić sobie z infekcjami. W poradnikach dotyczących odżywiania często przeczytasz, aby Twoja dieta była “zdrowa i zbilansowana”. Oznacza to, że składniki diety powinny być zaplanowane w równych proporcjach, co zakłada pozbycie się pustych kalorii. Dostarczanie w odpowiednich ilościach potrzebnych witamin i minerałów sprawi, że Twoje ciało zostaje utrzymane w dobrej kondycji fizycznej a układ odpornościowy ma zasoby, aby zwalczać napotkane infekcje. W tym artykule poznasz produkty wzmacniające odporność i ich działanie na organizm. 

1. Czosnek

Obniża on poziom cholesterolu LDL, wpływa korzystnie na ciśnienie krwi, układ oddechowy i moczowy. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwnowotworowe. 

Dodanie czosnku do diety poprawi sprawność komórek odpornościowych, a dokładnie limfocytów NK i T. Warto dodać go w postaci ząbka do kanapki lub do smażonych potraw. Jeśli nie jesteś w stanie zjeść czosnku, warto rozważyć jego suplementację. Pomocny może okazać się Iskial Max + Czosnek lub inny podobny suplement diety. 

2. Ryby

Korzystnie wpływają na układ immunologiczny, dzięki zawartości nienasyconych kwasów omega-3 (EPA i DHA). Mają one działanie przeciwzapalne i zmniejszają podatność na alergie pokarmowe. Dodatkowo obniżają poziom cholesterolu LDL, obniżają ciśnienie krwi, i zapobiegają powstawaniu blaszek miażdżycowych. Kupując ryby warto wziąć pod uwagę: łososie, dorsze, sardynki, makrele i śledzie. 

3. Kiszonki

Są źródłem błonnika, witaminy A, C i E, żelaza, potasu, wapnia i fosforu. Wpływają pozytywnie na jamę ustną, Kwas mlekowy powstający w trakcie kiszenia wspomaga pracę układu pokarmowego i wspiera równowagę kwasowo-zasadową. Najpopularniejszymi kiszonkami w Polsce są ogórki i kapusta. Warto wiedzieć, że można kisić również grzyby, pomidory, oliwki i jabłka.  

4. Imbir

Ma działanie przeciwzapalne przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów, i obniża poziom cukru we krwi. Jest świetny w profilaktyce chorób sercowo naczyniowych, ponieważ zmniejsza utlenianie cholesterolu LDL. Dodatkowym atutem imbiru jest działanie zapobiegające powstawaniu migreny, dzięki blokowaniu prostaglandyn, które wpływają na jej pojawienie się.

5. Owoce 

Owoce, takie jak np. pomarańcze, mandarynki, limonki i cytryny zawierają dużą ilość witaminy C, która korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Wspiera ona proces wytwarzania białych krwinek i usuwania wolnych rodników. Owoce są bogate w antyoksydanty, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. 

6. Cebula

Jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C. Ma działanie przeciwnowotworowe, obniża poziom cholesterolu LDL i pomaga w profilaktyce nadciśnienia tętniczego. Redukuje poziom cukru we krwi i reguluje pracę układu odpornościowego obniżając ryzyko wystąpienia zaparć. Warto wiedzieć, że cebula wspomaga walkę z kaszlem, bowiem syrop z cebuli jest znany od lat, jako jeden ze sposobów na ten rodzaj infekcji. Nie mogą jej jeść osoby chorujące na wątrobę, nerki, refluks przełykowo-żołądkowy i chorujący na choroby serca. 

7. Miód

Ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i bakteriobójcze. Zawiera on aminokwasy, glukozę, fruktozę, biotynę i kwas foliowy. Dodatkowo jest bogaty w witaminy A, B i C. Korzystnie wpływa na zdrowie jamy ustnej, ponieważ zapobiega powstawaniu próchnicy. Jest świetny w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, wspomaga pracę mózgu, przeciwdziała zaparciom i biegunce. Powinni go unikać diabetycy i osoby chorujące na nadwagę lub otyłość. Wypada on znacznie lepiej niż biały cukier, jednak odkłada się w postaci tłuszczu. 

8. Jogurty naturalne

Pomaga wyrównać florę bakteryjną jelit, chroni przed próchnicą, wspiera układ nerwowy i zmniejsza poziom cholesterolu LDL we krwi. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, pomaga w profilaktyce biegunki i zaparć. Zawiera witaminę D, która zmniejsza ryzyko zachorowania na przeziębienie i grypę. Możesz do niego dodać owoce, które zawierają potrzebne witaminy i minerały, dzięki czemu zyskasz smaczną miksturę na odporność.

W jaki sposób zła dieta wpływa na układ odpornościowy?

Nieodpowiednia dieta może nie tylko powodować, że mamy mniej energii i gorszą koncentrację. Pozostaje nie bez znaczenia dla działania układu odpornościowego. Na przykład niedobory witamin A, B i C powodują zwiększenie ryzyka infekcji układu oddechowego i gorsze gojenie się ran. Niedobór potrzebnych składników do funkcjonowania organizmu prowadzi do częstych zakażeń i komplikacji w leczeniu infekcji. Spożywanie zdrowych i zbilansowanych posiłków pomaga w utrzymaniu sprawnego układu odpornościowego, przez co rzadziej będziesz stać w kolejce u lekarza, z powodu przeziębienia lub grypy.

Jeśli zbyt często łapie Cię przeziębienie lub grypa, a kondycja Twojego układu odpornościowego znacznie spadła zadzwoń do nas. Nasi specjaliści pomogą Ci wzmocnić układ odpornościowy.